Lumia 1020 tarjoaa VALMISTA KUVAA

 

90% maailman valokuvista syntyy kamerapuhelimilla. Myös entistä useampi uutiskuva lähtee kännykästä. Erityisesti sähköisessä tiedotuksessa nopein voittaa!

Lumia1020.silakkaa

7136 x 5360 pikelin (38MP) kuvat voi suurentaa laadukkaasti ainakin A2-kokoon. Tämä kuva syntyi Helsingin Silakkamarkkinoilla ilman jalustaa 1/13 s valotusajalla ja ISO 400 herkkyydellä. Osasuurennosympyrä 100%.

Me valokuvaajat olemme uskaltaneet luopua järeästä kameralaukusta vain tilanteissa, joissa emme halua näyttää kuvaajilta. Kriisialueilla se on säästänyt monen hengen.

Palkittu National Geography kuvaaja Stephen Alvarezkin löi luurin korvaan, kun Nokia tarjosi hänelle kokeiluun Lumia 1020:tä. No kymmenen päivän näppäilystä syntyi näyttävä American West -kokonaisuus tähän valokuvaajienkin arvostamalle foorumille.

Itse tartuin uuteen Lumiaan lähes samalla ennakkoluulolla kuin Stephen. Kouluttajana olin toki tietoinen monen toimittajan ja tiedottajan tarpeesta saada helposti ja nopeasti käyttökuvaa, mutta suosituksenani on taipunut tähän asti järjestelmäkamerasta vain premium-luokan kompakteihin.

Pekka Punkari

Kuvaussäädöt ilmestyvät Nokia Camera Pro -ikkunaan sormen kaariliikkeellä. Säätöjen symbolit näkyvät pienenä myös kuva-alan yläreunassa.

UUSIIN NÄKÖKULMIIN?

Eniten ennakkoluuloa herätti hehkutus 41 megapikselin kennosta. Kameroita on totuttu myymään numeroilla mutta kennossa niiden runsaus merkitsee väistämättä kohinaa.

Oma neuvoni onkin ollut tähän asti asettaa kompakti- ja kännykkäkameroiden herkkyysasetus peruslukemaan ISO 100. Se takaa laadukkaat kuvat kaikilla laitteilla, kun sekä kamera että kohde pysyvät paikoillaan.

Nokia on ratkaissut pulman uskomattoman hyvällä kuvankäsittelyllä, jota pidän koko uutuuden ratkaisevimpana askeleena. Kuvan kehitysprosessi puhelimessa pureskelee kohinan lähes näkymättömiin korkeillakin herkkyyksillä kuvan tarkkuutta kadottamatta. Parasta jälkeä syntyy toki edelleen ISO 100–200 lukemilla, mutta ainakin ISO 400:llakin otetut kuvat uskaltaa suurentaa täyteen A2-kuvakokoon asti. Yleiskuvauksessa voi herkkyysasetuksen pitää Auto-tilassa, mikä yleensä on ollut pienikennoisille kameroille turmiollista.

1/1.5-tuuman kenno (8.80×6.60 mm) on suurempi kuin useimmissa kompaktikameroissa, mutta valoa aistivan yksittäisen pikselin koko 1.12 µm kaukana järjestelmäkameroista. Pieneltä osalta etumatkaa kuroo kiinni Lumian f2.2 –valovoimainen objektiivi. Lisätukea antaa vielä vakaaja, joka eliminoi hyvin kuvaajan käsien erisuuntaisia värinöitä.

Tarkennus on hämärässäkin nopea. Pimeässä hämmentävää on, että vaikka kamera ruudulla ei näy mitään, ilmestyy siihen laukaisimen painalluksen jälkeen kuva.

Windows Phone_20131011_18_06_22_Pro__highres.E

Täysikokoinen 7136 x 5360 pikselin tiedosto. 1/105 s, f2.2, ISO 100.


Windows Phone_20131020_10_24_44_Pro__highres

Myös tässä kuvassa täysi 7136 x 5360 pikselin tarkkuus ilman omaa kuvankäsittelyä. Varjoalueiden hienoinen avaus lisäisi sävyalaa edelleen.

Lumian kuvankäsittelytaidot näkyvät myös kontrastisten kohteiden sävyalan hallinnassa. Yksityiskohtien tavoittaminen kuvan vaaleisiin ja tummiin osiin esimerkiksi auringonpaisteessa paljastaa, että Nokian insinöörit hyödyntävät kennon raakadataa sävyalan hallinnassa. Vai ovatkohan he saaneet tähän jo apua maailman suurimmalta ohjelmistotalolta?

Prosessorin ja softan yhteispeli tukee myös värinhallintaa näyttävästi. Kameran valkotasapainoautomatiikka löytää vikkelästi oikeat värit keinovaloissakin.

Lumiasta löytyvät valkotasapainon, valotuksen, etäisyyden ja valotusajan käsisäädöt. Himmenninaukko pysyy aina täydessä f2.2 –lukemassaan. Useimmissa kuvaustilanteissa automatiikan ohjaukseen riittää pelkkä etusormi. Valotusta voi korjata koskettamalla näytön tummaa (vaalentaa kuvaa) tai kirkasta kohtaa (tummentaa kuvaa). Samalla konstilla voi ohjata jonkin verran värintoistoa ja kohdistaa tarkennuksen haluttuun kohtaan.

ZOOMIN HUUMAA?

Kennon suuri pikselimäärä (7152 x 5368 = 38 MP tehollista pikseliä) mahdollistaa sekä isot suurennokset että zoomauksen. Näyttöä hipaisemalla Lumia zoomaa 3x näkymän, joka käyttää kuvanmuodostukseen 41 MP –kennon keskeltä viittä miljoonaa (5MP) pikseliä. Täydestä alasta irtoaa tasokas A2-koon kuva, zoomauksesta noin A4-suurennos. Tällöinkin kamera tallentaa sekä ison että pienen kuvan, kun käyttää 38MP + 5 MP –valintaa. Pienempää kuvaa (myös zoomattuja) kamera terävöi enemmän, iso on parempi lähtökohta jatkokäsittelylle tietokoneella…vaikkapa omalle rajaukselle (siis zoomaukselle). Näppäilijä voi säästää muistitilaa tallentamalla pelkästään 5MP-kuvat.

3x zoomaus

Zoomattu (3x) otos (2592 x 1936 = 5MP) kestää suurennuksen ainakin A4 kokoon saakka.


Hämmentävää on, että Lumia 1020 sisältää sekä jo hehkutetun, tarvittavat säädöt omaavan Nokia Pro Cam –kuvaustilan että Windows Phone Cameran, jonka ominaisuudet ovat tuttuja peruskompaktikameroista ja aiemmista puhelimista. Kuvaaja voi valita erilaisia aiheohjelmia (maisema, potretti..) mutta ei saa niiden tueksi Pro Camin kuvankäsittelytaitoja.

Hyvä lisävalinta on Panorama, jolla syntyy helposti sekä laajoja että isojakin suurennoksia kestäviä kuvia. Puhelin neuvoo kääntämään kameraa oikeaan kohtaan ja liittää otokset kiitettävän saumattomasti yhteen. Smart Cam –toiminnolla voi taas ottaa 10 kuvaa sekunnissa ja luoda niistä esimerkiksi liikesarjakuvan.

Videotoiminto löytyy sekä Pro Camista että Windows-osastolta. Edellisen toimintaa voi ohjata kosketuksilla samalla tavalla kuin valokuvauksessa, mutta muut säätömahdollisuudet ovat niukemmat.

Windows Phone_20131020_17_21_45_Panorama

Panoraamatoiminto liittää yhteen 2 – 5 kuvaa. Kolmen kuvan liiton tuloksena syntyi saumaton 6375 x 1676 laajakuva.

Smart Cam -toiminto (Älykäs) nappaa 10 kuvaa sekunnissa 2992x1680 pikselin resoluutiolla. Niistä voi valita käyttöön parhaan tai yhdistää halutust kuvat samaan ruutuun näyttäväksi toimintakuvaksi.

Smart Cam -toiminto (Älykäs) nappaa 10 kuvaa sekunnissa 2992 x 1680 pikselin resoluutiolla. Niistä voi valita käyttöön parhaan tai yhdistää halutut kuvat samaan ruutuun näyttäväksi toimintakuvaksi.

AIHEUTTAA RIIPPUVUUTTA!

Aktiivikuvaajalle suurin pulma on virran riittävyys. Lumia 1020:n kiinteä akku (2000 mAh) ei kestä koko päivän ahkeraa kuvailua. Camera Grip (X2) antaa lisävirtaa 1000 mAh, mutta pitkälle retkelle on otettava mukaan lisävirtalähde.

Laitteessa ei ole paikkaa muistikortille. 32 Gt:n sisäinen muisti täyttyy pian isoista kuvista ja videoista. Jokainen täyden koon jpeg nappaa tilaa 10–14 Mt, pienemmät kuvat noin 2 Mt ja teräväpiirtovideo 200 Mt /minuutti. Wlan:in piirissä kuvia voi tallentaa Microsoftin tarjoamaan (7 Gt ilmaiseksi) SkyDrive-palveluun tai muihin verkkoalbumeihin. Täysikokoisten kuvien siirtämiseen tarvitaan aina avuksi tietokone ja siihen ladattu Windows Phone –sovellutus.

Kuuden asfäärisen linssin muodostama objektiivi tavoittaa tasokkaasti laajat näkymät (kuvakulman kinovastaavuus 27 mm 4:3 kuvasuhteella ja 25 mm / 16:9) mutta ei kaukaisia kohteita yhtä tehokkaasti kuin zoomkompakti tai järkkärin teleobjektiivi. Lumia-kuvaajan on muistettava, että zoomaus verottaa kuvakokoa.

Etulilinssin (ja näytön) suojana on kolmannen sukupolven Gorilla-lasi (X1), johon sormenjäljetkään eivät näytä tarttuvan helposti.

Lähin tarkennusetäisyys on 15 cm, millä tavoitetaan kuvaan noin 15 cm leveä kohde. 3x-zoomaus tallentaa reilun 5 cm leveän alueen mutta vain 5 MP tarkkuudella. Xenon salama on yhtä tehoton ja tyly kuin kompaktikameroissa yleensä. Tunnelmasalamaksi se taipuu pidentämällä valotusaikaa niin (esim. 1/8 s) , että se tavoittaa vallitsevaa valoa.

Parannettavaa riittää myös kuvausnopeudessa. Kamera käynnistyy Pro Camera –tilaan painamalla laukaisinnappia mutta aktivoituminen kestää 4 sekuntia. Sen jälkeen kuvia voi napsia parhaimmillaan vain joka 3. sekunti. Starttiajan voi sentään puolittaa pitämällä kamerasovellutus aktiivisena aina kun laite on käytössä. Smat Camera (Älykäs) -automaattitoiminnolla voi napsia toimintakuvia nopealla sykkeellä (10 kuvaa/s 5 MP tarkkuudella / 2992 x 1680 pikeliä), mutta tällöin ei ole käytössä Pro Camin säätöjä.

Useimmille Nokia Lumia 1020 tarjoaa hämmästyttävän valmista käyttökuvaa, niin sosiaaliseen mediaan kuin muihin viestimiin. Jos kameran kehitystulos ei tyydytä, voi sitä hioa nopeasti Pro Cameran Luova Studio –sovelluksessa tai jatkaa omalla tietokoneella. Raw-tallennuksen puute kismittää vain voimakaskontrastisissa kohteissa sekä sekavalotilanteissa.

Iso ja tarkka Oled-näyttö kannustaa kuvausta, sillä tavallinenkin aihe saa lisätenhoa sen mahtavasta sävykkyydestä. ”Vau, aah” -palautteet innostivat kuvaustani kaikkialla…. ja aiheuttivat voimakasta riippuvuutta paatuneellekin testilaitteen palauttajalle.

LISÄTIETOA NÄISTÄ OSOITTEISTA:

nokia-lumia-1020-with-camera-grip1600

Lisävarusteena saatava Camera Grip parantaa kuvaustuntumaa ja kahvan sisältämä akku (1000 mAh) pidentää kuvausaikaa muutaman tunnin. Hienoa, että pohjasta löytyy myös kierre jalustalle.

http://www.theguardian.com/artanddesign/2012/nov/16/mobile-photography-richard-gray

http://photography.nationalgeographic.com/photographers/photographer-stephen-alvarez/

http://www.wpcentral.com/nokia-lumia-1020-low-light-samples-versus-920-925,

http://connect.dpreview.com/post/5234892048/nokia-lumia-1020-camera-review?page=6

Click to access Lumia1020-whitepaper.pdf

(X1) http://www.corninggorillaglass.com/news-events/Corning-Launches-New-Gorilla%25C2%25AE-Glass-3-with-Native-Damage-Resistance%25E2%2584%25A2)

(X2) http://www.youtube.com/watch?v=5xySilFT0UE

3 thoughts on “Lumia 1020 tarjoaa VALMISTA KUVAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s